Enjoy Barcelona / Blog Enjoy Barcelona / Menjar i Beure / Gust de Nadal

Gust de Nadal 02/11/2022

Gastronomia tradicional

Escudella

Escudella i carn d'olla

Aquest és el plat típic del dinar de Nadal. Tota la família seu entorn la taula per degustar l'escudella i carn d'olla, una sopa en la qual el protagonista és el galet. El galet és una pasta de sopa en forma de cistell que es menja el 25 de desembre durant el dinar de Nadal. El galet pot tenir diferents mides, però si voleu fer una escudella nadalenca tradicional us haureu de decantar per la versió més grossa. Com a dada curiosa us podem dir que l'escudella ha estat recentment escollida com el plat favorit dels catalans. Serà cosa dels galets?

Canelons

Canelons

Els canelons no poden faltar a la taula el dia de Sant Esteve i sens dubte qui aconsegueix apoderar-se de la recepta té un triomf assegurat en aquest dinar. Els canelons són làmines de pasta de farina amb forma quadrada que, un cop bullides, s'enrotllen, es farceixen i es cobreixen amb beixamel. Se solen servir com a plat principal durant el dinar de Sant Esteve, el dia després de Nadal.

La tradició diu que s'elaboren amb el menjar sobrant de l'escudella, però a cada casa es cuinen amb una recepta única i especial que sol passar de generació en generació com un dels tresors familiars més ben guardats.

Torrons

Torrons

No hi ha àpat nadalenc que no acabi amb un bon plat de torrons. És el dolç del Nadal per excel·lència i el convidat d'honor de totes les tertúlies de les festes. El torró tradicional es prepara amb ametlla, mel i ou, tot i que existeixen varietats per a tots els gustos. Podràs triar entre la versió tova o dura d'aquestes postres, però ja t'avisem, no és fàcil decidir-se! Si voleu fer un tast d'aquest dolç nadalenc, podeu comprar-ne de tot tipus a les torroneries i pastisseries, La Colmena, Mauri o Vicens.

Neules

Neules

Les neules són la millor combinació per acompanyar el plat de torrons en les llargues sobretaules nadalenques catalanes. No us oblideu d'afegir aquest dolç en la vostra visita a les torroneries i pastisseries de la ciutat. Aquests dolços cilíndrics i allargats s'elaboren a base de pasta de farina i sucre i generalment s'acompanyen amb cava o vi dolç. Formen el tàndem perfecte amb els torrons i junts són el millor remei per fer baixar el dinar de Nadal. No us oblideu d'afegir aquest dolç en la vostra visita a les torroneries i pastisseries de la ciutat.

Tortell

Tortell de Reis

El tortell de Reis posa punt i final a les festivitats de Nadal i podem dir que són les postres preferides dels petits de la casa per les sorpreses que es troben en l'interior. És un pastís amb forma d'anella més o menys rodona o ovalada, amb pasta de brioix, farcit de massapà i decorat amb fruites confitades (cireres, taronja...) i fruita seca (com pinyons o ametlla tallada), que es menja com a postres el dia de Reis. A primera vista pot semblar un dolç, però no et deixis enganyar per les aparences, el tortell de Reis amaga una sorpresa a l'interior. Si mentre gaudeixes del teu tall et topes amb la figura d'un petit rei, hauràs de vestir la corona de cartró que acompanya el tortell, però si et toca la fava, hauràs de posar la mà a la butxaca i pagar-lo!

Cava

Cava

El cava és el vi escumós català per excel·lència i té una DO pròpia. És l'encarregat d'acompanyar la taula en els àpats nadalencs. La seva versatilitat fa que sigui l'acompanyant adequat per a qualsevol moment de l'àpat (entrants, plats principals, postres...). Si voleu conèixer de primera mà com és el procés d'elaboració del vi i el cava no us podeu perdre l'oportunitat de fer una visita a un celler.Restaurants i hotels on es pot anar a dinar per Nadal i a sopar per Cap d'Any

Restaurant

Els restaurants i hotels de la ciutat no tanquen les cuines i aprofiten aquests dies per preparar uns menús molt apetitosos i replets dels plats tradicionals de la cuina nadalenca. Als restaurants i hotels de la ciutat podeu degustar plats com l'escudella i carn d'olla o els canelons. I, també, finalitzar l'àpat amb un bon tast de torrons i neules tot acompanyat d'una copa de cava.

També us pot interessar