Enjoy Barcelona / Blog Enjoy Barcelona / BCN Life / Carrers amb història
  • Carrers amb història, Barcelona

Carrers amb història

Els carrers d'una ciutat son una prolongació de la vida dels seus habitants, formen part de les seves llars, la seva forma de compartir i de conviure amb la que, en definitiva, és casa seva o casa de tots. Si passegem per Barcelona i ens fixem als indicadors dels carrers veurem noms de poetes, arquitectes, savis, polítics, propietaris, famílies i també noms que fan referència a gremis o paraules que tenen el seu origen no tant en un acte intel·lectual, sinó més aviat una expressió popular. Tots els seus carrers tenen una història singular. Son records, successos i retalls històrics que componen i creen l'esperit i l'ànima de les artèries del cor de la ciutat.

La Rambla (prové de l'àrab "Ramla", significa "llera de riu sorrenc"). Quan plovia, l'aigua baixava de les muntanyes a través de la rambla. Un cop es va construir l'hospital, Les Rambles es van convertir en un carrer, el primer i l'últim carrer gran i ample de la ciutat. En aquella època, Barcelona només tenia carrers estrets, ja que aquests tipus de vies mantenien les cases fresques els mesos d'estiu. D'aquesta manera, Les Rambles es van convertir en la via més adequada per passejar per la ciutat. A més a més donava la oportunitat als rics d'exhibir les seves riqueses, ja que els vestits exclusius i la joieria no destacaven als carrerons estrets de l'interior de la ciutat. La paraula "Rambles" fins i tot va convertir-se en una expressió, "ramblejar", que significa "observar la gent". Encara ara es pot anar a "Ramblejar" a Les Rambles de Barcelona. No us quedeu amb les ganes de fer-ho!

Un altre exemple de carrer amb història és el Passeig de Gràcia que originàriament va ser un camí de carros que unia el centre de Barcelona amb l'antiga Vila de Gràcia. Conegut fins l'any 1827 com el Camí de Jesús, amb l'inici de la construcció de l'Eixample barceloní l'any 1854 i el posterior enderroc de les muralles, aquesta via va començar a ser regentat per comerciants i burgesos. A partir d'aleshores, i de manera popular, els barcelonins van deixar d'anomenar-lo Camí de Jesús per anomenar-lo simplement Passeig de Gràcia.

Ara bé, no podem parlar de carrers amb història sense esmentar d'altres potser menys coneguts però amb un encant especial. Si fem un tomb pel passeig del Born, en seguida veurem noms d'oficis com: Sabateria, Assaonador, Argenteria, Cotoners, etc... Els seus noms són el llegat d'aquells que, a finals de l'Edat Mitjana, van crear els gremis i organitzacions més importants de Barcelona. Eren agrupacions d'artesans dedicats a un mateix ofici, organitzades de manera corporativa per a resoldre necessitats comunes de tots els seus membres, on cada gremi tenia les seves ordenances. Acostumaven a instal·lar-se en un mateix carrer, convertint-se en el grup d'artesans predominant d'aquella via que, com a norma general, duia el nom d'aquell ofici.

Si voleu aprofundir en cada un dels carrers de Barcelona, podeu fer-ho gràcies al Nomenclator, un servei en línia que té com a objectiu és oferir dades molt interessants sobre l'origen del nom dels carrers. Aquest servei et permetrà esbrinar els detalls del nom de cada carrer utilitzant el seu cercador. Així podreu caminar per Barcelona i escoltar com batega la història a cada un dels seus carrers.

També us pot interessar