Enjoy Barcelona / Blog Enjoy Barcelona / Menjar i Beure / Cultura, benestar i allotjament entre vinyes

Cultura, benestar i allotjament entre vinyes 02/01/2024

Mes enllà de gaudir de la vinya i tastar el vi, se'n pot gaudir des de una mirada diferent que s'escapa dels llistats de vins, cellers o denominacions d'origen, i que se centra, per contra, en experiències per als sentits íntimament lligades amb l'art, la cultura i el benestar.

El Viquet, una entrada conjunta als espais que expliquen la cultura i la historia del vi i el cava

Viquet és el nom que rep l'entrada combinada que permet visitar els cinc espais que expliquen la cultura i la historia del vi i el cava al Penedès: el millor pla per aprendre i conèixer sobre els orígens i la tradició de l'elaboració d'aquests productes des de fa més de 3.000 anys.
Amb el Viquet es pot accedir al Centre d'Interpretació de la Malvasia de Sitges, el Cava Centre de Sant Sadurní d'Anoia, el Centre d'Interpretació del Jaciment ibèric de la Font de la Canya, el Museu d'Arqueologia de Catalunya-Olèrdola i el VINSEUM Museu de les Cultures del Vi de Catalunya.

cap d'estatua romana

Al Maresme, un celler romà

Teià ha recuperat un jaciment arqueològic d'època romana que explica la relació d'aquest municipi i altres maresmencs amb la vinya i el vi. Està obert al públic amb el nom de Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora com a equipament cultural, en el qual s'hi conserva un celler romà que hauria estat un centre de producció reconegut en la Laietània romana (segles I a.C a V d.C).
A part dels vestigis de les sales de premsat, dipòsits de most i tines de ceràmica, es poden visitar exposicions i visionar documentals que relaten els temps d'esplendor vitivinícoles del territori.

Logo Festival Most

Cinema i vins al Most Festival

El Most Festival és un gran esdeveniment, d'abast internacional, que duu al nostre país la millor producció audiovisual del món relacionada amb la cultura de la vinya, el vi i els escumosos. El Festival Internacional de Cinema del Vi se celebra a dues de les zones vitivinícoles per excel·lència de Catalunya, el Penedès i el Priorat, durant el mes de novembre.


Vi i art

Una altra proposta molt atractiva és la de la tècnica de la pintura amb vi, que és exactament el que el seu nom indica. Amb una obra personalitzada per a cellers, pintant amb els seus vins, l'artista també organitza tallers que volen descobrir en el vi una forma d'expressió diferent, no només treballant amb ell sinó també amb altres elements de la vinya, reciclant taps de suro i creant petites obres alhora que es descobreixen el terrenys, les varietats, els tipus de vi i els seus colors, a més de molts més secrets, d'una manera molt poc habitual.

Tractaments de benestar entre vinyes

Les propietats del vi poden ajudar a millorar la salut de les persones. És per això que hi ha cellers que, dins de la seva oferta enoturística, a més de les visites i els tasts també ofereixen algunes activitats de caire terapèutic.
Al Cava & Hotel Mastinell, per exemple, saben que el vi és excel·lent per a la pell però també molt més que això, raó per la qual ofereixen als seus hostes que completin la seva estada a l'establiment amb un dels tractaments de viteràpia que posen a la seva disposició.

Allotjament a la vinya

Glamping Caves Llopart
Glamping Caves Llopart

Dormir entre vinyes és una experiència espectacular, i alguns cellers fan propostes en aquest sentit. Per exemple, Vins de Foresta ofereix 'Barraca entre Vinyes', una activitat que, com afirmen des del celler, és "única" i una "barreja de tradició i natura dins d'una barraca de pedra". Gràcies a aquesta activitat, que reivindica les construccions emprades pels pagesos del Penedès des del segle XVIII i que han estat adaptades a les necessitats actuals, es pot gaudir d'una nit molt especial amb una filosofia que defineixen com a "100% sostenible" i "responsable amb el medi ambient".
Un altre opció d'allotjament es el 'glamping' entre vinyes de Llopart, que el 2022 va ser reconegut als Premis Vinari d'Enoturisme com la Millor Activitat Innovadora. Aquesta experiència singular permet dormir sota les estrelles enmig de les vinyes de l'Heretat Can Llopart. El nom 'glamping' prové de la barreja dels dos trets principals de la proposta, 'glamur' i 'càmping': en tendes de 20m2 equipades amb les comoditat d'un hotel 'boutique', les caves ofereixen una estada a la natura amb degustació, sopar, dormir entre les vinyes i despertar-se per veure-hi sortir el sol.

També us pot interessar