Enjoy Barcelona / Blog Enjoy Barcelona / Gastronomia / L'hora del vermut: el millor moment del dia.

L'hora del vermut: el millor moment del dia.

Falta poc per dinar, i els bars i terrasses estan plens de gent compartint taula i una estona agradable. Te n'has adonat? Es tracta de l'esperada "hora del vermut", un acte social completament estès que els barcelonins no perdonen. Descobreix per què!

Foto Aperitiu

Poques tradicions han tingut un ressorgiment tan impressionant en els últims anys com quedar per prendre un vermut. En realitat, quedar al migdia abans de dinar per "picar" alguna cosa, és a dir, prendre l'aperitiu, és un costum molt arrelat a Barcelona i Catalunya, però la proliferació de terrasses i bars l'ha convertit avui en dia gairebé en religió. Tant és així que amb la paraula vermut s'utilitza la part (la beguda) pel tot (l'acte social de prendre'l en una taula al sol, amb un pica-pica i bona companyia), i ja sigui per degustar un vermut, una cervesa o un refresc, "l'hora del vermut" és, sens dubte, el millor moment del dia.

On prendre el vermut a Barcelona

La ciutat, rendida a l'hora del vermut, disposa de multitud de locals, des dels cellers més tradicionals i històrics, als bars "vermuters" més innovadors i moderns que, malgrat tot, són fidels a una tradició imperible. Aquí van alguns dels nostres favorits:

Andreu Xarcuteria

Si a més vols arrodonir l'experiència, et recomanem prendre'l a bord d'un veler, o gaudir-lo acompanyat de la millor música a la Fira Vermut & Soul. Quedem per fer l'aperitiu?

L'origen de tot

La Vinícola

El vermut és la beguda que es produeix quan s'infusionen herbes, espècies, arrels i botànics en vi. L'origen és alemany, encara que va ser Itàlia qui el va popularitzar i va importar amb èxit a tot el món a mitjan segle XIX. No obstant això, un dels epicentres mundials del vermut està a Reus, Tarragona. Curiosament aquesta ciutat tenia a finals del segle XIX més de 30 cellers i 50 marques de vermut, tot i tenir només 30 mil habitants, el que ens dona una idea de la seva importància i de la contribució d'aquesta ciutat a la popularització del vermut a Espanya.

El vermut, doncs, és una beguda que gaudeix de més de 150 anys de tradició a Catalunya. Juntament amb vins de taula i de diferents DO, els cellers solien vendre'l a granel. Però el costum de quedar amb amics en un bar per prendre'l té data concreta: 1902. Aquest any es va obrir el Cafè Torino al passeig de Gràcia de Barcelona, i allà es popularitza l'hora del vermut. En els inicis, es tracta d'un costum més aviat elitista, però en els anys cinquanta del segle XX, quedar per prendre el vermut es posa realment de moda i abasta tots els estrats socials.

El ressorgir d'un acte social

Chichalimonà

A principis del segle XXI, el vermut com a beguda pateix un cert declivi, però amb l'arribada de l'slow living, del km 0 i la gastronomia local dels últims anys, la tradició ressorgeix amb força i apareixen nous establiments que reivindiquen aquesta beguda i, per extensió, la seva forma més orgà-nica de prendre'l: l'hora del vermut. Avui dia "quedar per prendre el vermut" és sinònim d'una estoneta de felicitat compartida i d'oci social que es practica assíduament a la ciutat, especialment-ment els dies festius. Ja sigui per degustar un vermut, una cervesa, un refresc o una aigua amb gas, la veritat és que no et pots perdre aquesta tradició.

També us pot interessar