Barcelona Turisme
TikTok Pinterest Youtube Instagram facebook Twitter

Enllaç al web principal de Barcelona Turisme. S’obre finestra nova

Barcelona, per un turisme accessible
Què visitar Transports Serveis d'interès On dormir FAQ Enllaç al vídeo Easy Barcelona per a un turisme accessible. S'obre a una finestra nova

Sou a: / Tots / Casa Vicens


Barcelona ofereix opcions interessants tot l’any i obre les portes a tothom. Aprofiteu que el sol brilla per passejar i banyar-vos a platges accessibles. Viviu la naturalesa de Gaudí amb les mans, afegiu visites en llengua de signes o espectacles amb audiodescripció als vostres plans... Necessiteu més idees? Les trobareu amb el CERCADOR o amb la TAULA RESUM de llocs d'interès accessibles!

Cercador de llocs d'interès accessibles

Tipus de discapacitat

Casa Vicens

Casa Vicens

La Casa Vicens (1883-1885) de Barcelona, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2005, s'aixeca al tranquil barri de Gràcia, com un oasi insòlit d'aroma oriental i mudèjar, cobert d'espectaculars rajoles verdes i blanques.

Va ser construïda seguint el projecte de casa d'estiueig realitzat per un jove Gaudí per encàrrec del senyor Manel Vicens i Montaner (1836-1895), corredor de canvi i borsa. És la primera obra que Gaudí va realitzar a Barcelona i on va poder desplegar tot el seu talent.

Crea una obra innovadora i original que trenca estilísticament amb tot el que s'havia construït anteriorment a Catalunya. La Casa Vicens és un dels primers exemples de la renovació estètica de l'art i l'arquitectura que va tenir lloc a tota Europa a finals del segle XIX. És el punt de partida de la trajectòria artística de Gaudí i està considerada una de les primeres obres mestres del modernisme.

Gaudí troba a la natura la font d'inspiració més important per a tota la seva obra i la Casa Vicens és un dels primers exemples, ja que veiem com diversos elements naturals es representen i s'integren a tot el conjunt.

Cal destacar la reixa de ferro forjat a l'entrada de la finca, que representa una fulla de palma, i les flors de clavell de moro que Gaudí adopta com element ornamental a les rajoles ceràmiques de la façana.

Aquesta referència als elements naturals no només és present a l'exterior de la casa, sinó que, mitjançant la integració de diferents arts decoratives ―forja, pintura, ceràmica, fusteria, decoració mural, etc.―, Gaudí aconsegueix que la natura penetri dins la casa, creant d'aquesta manera una continuïtat entre espai interior i exterior.

Si mireu més enllà de la decoració, podreu endevinar tant l'estil historicista mudèjar como les formes d'inspiració índia i japonesa. Podeu fixar-vos en el tractament especial dels angles de l'edifici, esglaonats per evitar la rigidesa clàssica. Aquest exotisme oriental provocava entusiasme entre l'elit de l'època de Barcelona. No hauria d'estranyar, doncs, que aquesta primera obra de Gaudí fos aplaudida amb més fervor del que rebrien, anys més tard, obres avui tan emblemàtiques com "La Pedrera".

La Casa Vicens obre com a Casa Museu i proposa una visita rigorosa alhora que atractiva per a tots els públics, en la que inclou una exposició permanent i un recorregut per les estances originals de Gaudí, curosament conservades i restaurades en l'actualitat.

Dades generals


Adreça: Carrer de les Carolines, 20-26 (08012). Barcelona
Telèfon: 932 711 064
Web: www.casavicens.org
E-mail: reserves@casavicens.org
Horari: Abril-Octubre: diari, de 10 a 20h. | Novembre-Març: dilluns, de 10 a 15h. Dimarts a diumenge, de 10 a 19h. | Tancat: 6 gener i 25 desembre.


Tornar a l'índex de la fitxa

Dades d'accessibilitat


La Casa Vicens no té barreres arquitectòniques i està ben adaptada per acollir visitants amb cadira de rodes.

Les persones amb targeta de discapacitat tenen tarifa reduïda, i l'acompanyant té l’entrada gratuïta.
S’admeten gossos pigall i gossos d’assistència en tot el recinte.
Hi ha una guia virtual disponible en 13 idiomes, descarregable mitjançant un QR que es troba a l’àrea de recepció de visitants.
Tant al jardí de l’entrada com al llarg del recorregut hi ha personal de sala disposat a orientar i prestar ajuda.
Es programen diferents tipus de visites guiades. Una d’elles, “Les essències de la Casa Vicens” és una experiència olfactiva i sensorial pensada per a tots els públics.
Contacte per a consultes d’accessibilitat i per sol·licitar una visita adaptada a les necessitats concretes d’un grup: tel 932 711 064 o enviant un correu electrònic a reserves@casavicens.org.

Discapacitat visual
A la Casa Vicens hi ha molts elements decoratius originals que es poden tocar, des de la reixa de ferro colat que reprodueix una fulla de margalló fins tota mena de motllures i esgrafiats. En el decurs d’una visita guiada, els visitants cecs són convidats a explorar tàctilment alguns altres elements i maquetes que, per la seva fragilitat i per raons de conservació, no poden ser tocades pel públic en general.
Visualment, l’obra original d’Antoni Gaudí, colorista i profusament decorada, queda clarament diferenciada de la part que correspon a l’ampliació posterior, de parets blanques i llises. Aquesta és la part de l’edifici que acull els nous espais culturals i de serveis.
Gos pigall Elements tàctils
Discapacitat auditiva
Es pot sol·licitar una visita guiada en llengua de signes, amb reserva prèvia.
Els audiovisuals estàn subtitulats. A la planta 2 hi ha un audiovisual de 8 minuts de durada i en tres idiomes (català, castellà i anglès). A la planta -1 hi ha un audiovisual de 5 minuts de durada, sense veu, i amb els títols en 8 idiomes diferents.
Llengua de signes
Discapacitat motriu
Entrada:
L’accés general al pati-jardí de la casa, des del carrer Carolines, és un petit passatge a peu pla. En aquest espai s’ha recreat l’ambient del jardí original de la casa.

Recepció:
Des del jardí s’accedeix a la zona de benvinguda i recepció de visitants. La porta d’entrada fa 85 cm d’amplada.
El mostrador d’atenció al públic té dues alçades: 110 cm i 73 cm.
Hi ha préstec de cadira de rodes per als visitants que ho necessitin.

Mobilitat a l'interior:
L'itinerari interior de la Casa Vicens no presenta dificultats de circulació. Un ascensor connecta totes les plantes de l’edifici, inclòs el terrat.
El paviment és antilliscant, tant a les dependències originals gaudinianes com a les zones rehabilitades.
Hi ha seients per descansar al llarg del recorregut, i cadires per al visionat dels audiovisuals.

Ascensor:
La porta fa 80 cm d’amplada i té una capacitat per a 9 persones.
L’alçada de les botoneres, en alt relleu i braille, és adequada per a persones amb cadira de rodes.

Lavabos:
Són a la planta -1.
Hi ha lavabos adaptats i amb canviador de nens.
La porta de la cabina fa 90 cm d'amplada i és corredissa. Als costats del WC hi ha dues barres abatibles i l’espai és ampli. Sota el rentamans hi ha un espai lliure amb una alçada de 80 cm i 50 cm de fons.

Botiga-llibreria:
És a la planta -1.
Tant l’espai com l’açada dels expositors és adequada per circular amb cadira de rodes. El mostrador també té 2 alçades: 110 cm i 73 cm.

Cafeteria:
És a la planta baixa, a l’extrem final del jardí, accessible per a tot el públic.
Tot l’espai, tant exterior (amb taules a la terrassa) com l’interior, és a peu pla i lliure de barreres. Hi ha servei de cambrer a les taules.

Discapacitat cognitiva
Possibilitat d’adaptar la visita o les activitats a les necessitats especials d’un grup concret. Consultar prèviament.

Data de l'última actualització: 12/01/2022

Tornar a l'índex de la fitxa
Mapa del Web   Enllaços d'interès   Agraïments